Július - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

A projekt rövid bemutatása


Az érzékszervi vizsgálatokkal foglalkozó szakemberek és kutatók egy része azon az állásponton van, hogy az emberi ízlelő szerv csak csekély mértékben - sok esetben egyáltalán nem - helyettesíthető mérőműszerekkel. Ugyanakkor tény, hogy érzékeink nagymértékben befolyásolhatók és még a legnagyobb szaktudás mellet sem szűrhető ki teljesen a szubjektivitás egy érzékszervi bírálat során ezen kívül, vannak olyan feladatok, melyek esetén egészségkárosító hatásuk miatt nem végezhető humán érzékszervi elemzés.

Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy szükség van olyan vizsgálati eljárásokra, melyek objektív, pontos és jól reprodukálható eredményeket adnak az elemzésre szánt minták kívánt paramétereire vonatkozólag. Ezen kívánalmak kielégítésére került kifejlesztésre, az Alpha Astree elektronikus nyelv, amely az íz jellemzésén túl szoros korrelációt mutat az emberi nyelv érzékelő képességével is. Tehát képesek a savanyú, sós, édes, keserű és umami alapízek villamos jellé alakítására, a jel mérésére, feldolgozására és értékelésére. Az emberi nyelv működését lemásolva, gyors, objektív és megbízható módon képes a folyadékokban lévő komplex oldott szerves és szervetlen komponensek elemzésére, felismerésre, azonosítására. Ez az ún. „újlenyomat” elemző technológia. A készülék egy speciális 7 szenzorból álló szenzorsort tartalmaz*, melyet folyékony minták elemzésére fejlesztettek ki. Ezek a szenzorok végzik a teljes íz analízist, hasonlóan az emberi nyelv íz receptoraihoz. Több összetevő is kiválthat hasonló íz érzetet, ezért van szükség a kereszt-szelektív szenzor sorra, mely globális folyadék és íz észlelést nyújt. Továbbá képes detektálni a kölcsönhatások különböző fajtáit, melyekkel összekapcsolhatók a különböző oldott íz komponensek csoportjai.


Az eredmények értékelésénél nélkülözhetetlenek a többváltozós statisztikai adatelemzések, melyekkel nagyszámú dimenziók esetén is kinyerhető a hasznos információ. Így a speciális szenzorok, melyek csak egy paraméter mérésére alkalmasak, helyettesíthetők részleges szelektivitású, egyszerre több paraméter változását követni tudó szenzor sorokkal. Ez a mérési módszer objektív összehasonlítást, minőségi és mennyiségi meghatározásokat tesz lehetővé. A kapott eredmények az érzékszervi értékeléssel jól korreláltathatók. 


Az elektronikus nyelvet manapság már egyre gyakrabban alkalmazzák, kutatásfejlesztésben (R&D), minőség ellenőrzésben (QC), minőség biztosításban (QA) valamint folyamat és termékfejlesztésben a legkülönbözőbb célokra, főként:

 

-           az élelmiszeripar

-           a gyógyszeripar és

-           a környezetvédelem területén, de

-           a kozmetikai és illatszer iparág,

-           a kémia, petrolkémia és egyéb szűkebb területeken is.

 


*A folyadék szenzorok olyan módosított szilárd szilícium-tranzisztorral készült elektrokémiai elektródok, melyeken az aktív elektródfelszínt egy szabadalmaztatott bevonat fedi be. A bevonathoz felhasznált különböző szerves membrán burkolatok kereszt-szelektivitást eredményeznek, ami azt jelenti, hogy az egyes szenzorok érzékenysége eltérő az egyes íz/kémiai összetevőkre.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.