Július - 2018
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

A projekt rövid bemutatása

Az Élelmiszer-tudományi Kar Fizika Automatika Tanszéke Mikrobiológiai gyorsmódszer és műszer („MICROTESTER”) címmel pályázott technológia transzfer fejlesztésére. A kutatások eddigi eredményei alapján a redox-potenciál mérésen alapuló gyors mikrobiológiai mérőeszköz alkalmassá tehető üzemi méretű alkalmazásra, alapul szolgálhat konkrét technológia transzfer megvalósítására, így rajta keresztül a Corvinus Egyetem Technológia Transzfer folyamata egyaránt jól modellezhető.

A mikrobiológiai minőségellenőrzéssel kapcsolatos feladatok utóbbi évtizedekben bekövetkezett igen nagy mértékű növekedése támasztotta azt az igényt, hogy a mikroorganizmusok kimutatására szolgáló klasszikus élősejtszám-meghatározási módszereket jelentősen gyorsabb, és emellett automatizálható új vizsgálati eljárásokkal váltsák fel.

A klasszikus mikrobiológiai vizsgálatok időigénye a meghatározandó mikroorganizmustól függően 24-72 óra. Az élelmiszertételek gyors minősítése, az átmeneti tárolás időszükségletének csökkentése, a HACCP rendszerek hatékony működtetése feltétlenül igényli a mikrobiológiai kiértékelés meggyorsítását, lehetőség szerinti automatizálását, egyidejű költségcsökkentés mellett.

A kifejlesztett MicroTester elnevezésű berendezés a mikrobaszaporodás eredményeként bekövetkező redox-potenciál változás mérésén alapul. A műszer kiértékelési rendszere hasonló az impedimetriás eljárásokéhoz, alkalmazási területe azonban szélesebb. További előnye, hogy azonos teljesítmény (mintaszám) mellett a beruházási költség az impedimetriás berendezések árának csupán harmada.

A technológia transzfer projekt konkrét gyakorlati célja a technológia üzleti alkalmazása, piacéretté tétele, a MicroTester iránt meglévő, illetve látens kereslet feltárása piackutatással, a termék termelésbeviteléhez szükséges partnerek felkutatása, inkubációs szolgáltatások nyújtása, valamint megvalósíthatósági tanulmány és összefoglaló esettanulmány készítése.

Utolsó frissítés: 2016.07.28.